Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg
Атракции Места

Фестивалът Сурова – Огън в кръвта

Сърцето на България тупти в Перник в края на януари. В разгара на зимата фестивалът Сурова пленява безбройните маскирани участници и останалите без дъх зрители в мистична прегръдка. Тя ги свързва завинаги. Когато човек почуства дъха на хилядолетната традиция и усети как в сърцето му бушува огъня на древните предци, вече не може да бъде същият. Мечтае да се връща отново и отново към корените на отминалите времена и да пие от техните опияняващи сокове.

Невероятно е, че маскарадната обредност идваща още от езически вярвания, е съхранена така добре в Югозападната част на България и най-вече в Пернишко. Играещите около новогодишните празници в тази част на страната са най-популярни като “сурвакари”. Участниците в предпролетните игри с маски в други региони на България – като “кукери”. Ритуалите се свързват със смяната на старата и новата година и с наближаващото събуждане на природата, разкриват организаторите на фестивала Сурова. Те носят пожелания за богата реколта, здраве и плодородие по хора и животни. Символиката им е насочена към прогонване на злите сили и подготвяне за ново начало. Играта на маскираните мъже е мистично единство на ритъм, звук и багри. Те се движат със специфична стъпка, носят внушителни маски и самобитни костюми. Огласят селищата си със стотици звънци, примесени с наричания и благословии. Маските в народните вярвания защитават от зловредното влияние на “нечистите сили”. А може ли да прогонят и коронавируса? Фестивалът в Перник печели и световно признание. Градът попадна в топ 15 на класацията на списание “Нешънъл джиографик” за най-препоръчваните зимни дестинации през 2014 година. В престижният списък

Перник е редом с Париж, виетнамския остров Фукуок, Националния парк Йелоустоун, Голд Коуст в Куинсланд, Майорка… Читателите на авторететното издание всяка година следят с интерес предложенията на редакторите за екзотични дестинации. “Кукерския фестивал Сурова е един от най-живописните фестивали на маскарадните игри, който се провежда на територията на България, пишат в препоръката си авторите на класацията. Списанието разказва за традицията да се прогонват злите духове с животински маски, живописни костюми, звънката песен на чановете и ритмични танци и подскачания около запалени на открито огньове. “Нешънъл джиографик” не пропуска да посъветва туристите, които решат да посетят маскарадните игри в Пернишко, непременно да опитат специалитетите на българската кухня и по-специално таратор и
кавърма. В друг свой брой списанието украси страниците си с 11 снимки от Сурова в Перник. В статията разказва за историята на пищния фестивал и фолклорната традиция. Описват се страшните маски, грандиозните костюми, чановете на тях и други атрибути на всички участници в парада. Отбелязано е, че обичаят някога е повелявал да се обличат в кожи само мъже, но в наши дни все повече жени взимат участие като сурвакари и кукери. Както и трябва да бъде. Защото Сурова е на всички.


“Игрите са насочени срещу злите духове”, споделя Пламен Георгиев, който е пети мандат кмет на пернишкото село Кралев дол. Освен това Георгиев повече от десет години е войвода на мечкарската група на местните кукери. “Коронавирусът също е основна част от цялото насъбрано зло – казва войводата на Кралев дол – Така че по тази логика може да се гони през кукерските игри чрез създаването на обичай, който да изпъди и това зло наред с всички останали вируси. Във всяка кукерска група има определени съставни части. В началото вървят носещият табелата и знаменосецът. След това са младоженците и кукерите, които пресъздават сватба и ритуали за здраве и берекет. След тях вървят мечка и мечкар, които плашат злото. В нашата мечкарска група си има някои фиксирани от далечното минало неща. Ние пресъздаваме определени традиции, гонейки лошите сили, докато новаторските неща ги има в друга група, която идва след нас. Именно в нея е заложено да се случват и пресъздават нещата от последната година. Например, както, когато имаше птичи грип, бедствия и други инциденти. Ако сега се направи кукерският празник, някой може да се направи на коронавирус, друг да го гони.” Хората Георгиев в мечкарската група не се пречупват пред трудностите, пред които цялото човечество е изправено в момента. “Нашите предци са преживели войни, национални катастрофи и далеч по-страшни събития от изпитаниятя, което сега са пред нас – казва един от редовните участници в шествията. – Традициите ни помагат да бъдем по-силни от злите сили, които винаги ги е имало. Сурова е по-силна.”
Групата от Кралев дол е големият победител от последният проведен фестивал на маскарадните игри в Перник през 2019 г. Мечкарите спечелиха мечтаната от всички награда “Златна маска”. “За нас това е огромно признание – признава Пламен Георгиев – Мога да сравня този приз с “Оскарите” в киното, световното по футбол или олимпийските игри в спорта. Готвим се упорито цяла година и сме много горди. Групата ни пътува из България, канят ни и в чужбина. Навсякъде ни посрещат с голямо уважение”.

СНИМКИ АНДОН ТАЦЕВСподели публикацията