Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg
Интервю Личности

Богата културна програма за варненци и гостите на града

Пред сп. Destinations – ultimate guide for your holiday Даниела Димова – директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна – Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера Варна

Благодаря за възможността да представя пред Вашите многобройни читатели у нас и в чужбина декемврийската програма 2021 на Театрално-музикален продуцентски център Варна – Държавна опера Варна, както и някои от премиерните заглавия, които предвиждаме за идващата година. Искаме с нашите предложения да внесем настроение и надежда в нелекото, белязано от Covid пандемия ежедневие. С тези мисли ще поднесем красив букет с откъси от най-добрите ни балетни заглавия (14 декември) – „Спящата красавица“, „Копелия“, „Лебедово езеро“ и др. Тази балетната гала е част от VI Международен балетен форум, който започна още през ноември, за да завърши с най-очакваната коледна балетна приказка „Лешникотрошачката“ с три спектакъла през декември (22 декември, 19.00 и 23 декември, 11.30 и 19.00). На коледна тематика е и мюзикълът „Ани“ с участието на Варненската детско-юношеска опера (6 декември). Мюзикълът „Коса“пък ще гостува в София, НДК (7 декември), а след бравурната му премиера през лятото, най-новият ни мюзикъл „Цар Лъв“ ще се играе в две поредни вечери във ФКЦ, Варна (15, 16 декември). Оперната кулминация е „Тоска“ (10 декември) в памет на незабравимия тенор Камен Чанев, с неговата партньорка на сцената и в живота Таня Иванова като Флория Тоска и нашия солист Валерий Георгиев с дебют в ролята на Каварадоси. На пулта ще бъде Владимир Кираджиев, българският диригент и професор с блестяща реализация във Виена. Почитателите на световноизвестния цигулар Роман Федчук непременно ще дойдат на поредния му Симфоничен концерт (2 декември), под палката на маестра Николета Конти. А Коледните концерти, които по традиция събират най-много овации, и тази година ще имат, също по традиция, три издания (17 декември, 19.00 и 18 декември, 11.30 и 19.00). Дирижира Найден Тодоров, който завладява както с диригентското си майсторство, така и с умението да разказва истории от света на музиката и не само. Маестрото ще представи книгата си с фентъзи разкази „Полъх от ангели“ преди първия Коледен концерт (17 декември, 17.00, Сцена Ротонда).

XXII Коледен музикален фестивал, стартирал на 17 ноември с премиерата от тази година на операта „Риголето“, ще завърши на 23 декември с балета „Лешникотрошачката“, но това няма да е всичко. В края на старата година ще поканим още веднъж нашите зрители за Мултимедийния концерт на Фондация „Стоян Камбарев“ (28 декември, 18.00 и 20.00) с певицата и продуцент Деси Тенекеджиева, лауреатите на фондацията, маестро Йордан Камджалов и Оркестъра на Държавна опера Варна.

Изненади подготвяме и за новата година. Ще спомена само три – операта „Дама Пика“ от Чайковски, диригент Павел Балев, режисьор Вера Немирова, хореограф Анна Пампулова; операта „Ромео и Жулиета“ от Гуно, диригент Светослав Борисов, режисьор Урсула Хорнер и бродуейския мюзикъл „Брилянтин“, диригент Страцимир Павлов, реж. Сребрина Соколова. Ще се радвам да се видим на тези премиери, а и на всички останали събития на Държавна опера Варна!

Бъдете здрави и посрещнете 2022 година с усмивка!

Сподели публикацията