Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg
Снимки Живко КОНСТАНТИНОВ
Дестинации

Гръцките Малдиви – Розовият рай Елафониси на остров Крит

Живко КОНСТАНТИНОВ

Местните наричат уникалния плаж с фин пясък, на места розов, Гръцките Малдиви или розовия рай. Екзотичният плаж с фин пясък и тюркоазена вода привлича стотици хиляди туристи от целия свят.Мястото е класирано като един от най-красивите плажове в света! И определено има защо!

Най-лесният и бърз начин да стигнете до това уникално място е със самолет. Полетът от летище София до перлата на остров Крит – градчето Ханя, трае само час и половина. До дестинацията летят две от нискотарифните авиокомпании, които оперират в България. За да стигнете до Елафониси, който се намира на 76 километра западно от Ханя, е най-добре да си наемете кола. Съветът ми е да резервирате автомобил възможно най-рано преди ваканцията си, защото цените са в пъти по-ниски, отколкото, ако го направите в последния момент. Има възможност и за автобуси от централната автогара на града, като двупосочният билет до Елафониси е 20 евро.

Елафониси е продълговат полуостров, който често водата разделя на две части, създавайки впечатлението, че е отделен остров. Водата е плитка и не надвишава 1 метър. Мястото е природен резерват и защитена зона от Натура 2000, заради уникалната флора и фауна. Малкият полуостров е дом на 110 растителни вида и е мечта за всеки, който се интересува от ботаника. Най-забележителни са морските нарциси, пясъчните лилии, марамската трева и ендемичните хвойнови дървета.

Уникалният розов пясък от натрошените милиони черупки и корали, който се отлага по брега, е едно от най-впечатляващите неща, което привлича туристите. Много често в района е ветровито. Но пък именно вятърът е оформил изключително красивите пясъчни дюни, по които растат красиви и рядко срещани растения. Бетон наоколо няма да видите. Само природа и романтични гледки. Запазили са гърците подобни прекрасни места и именно липсата на хотели ги превръщат толкова желани за почивка. Ако прекосите обширната лагуна, ще стигнете до малко пренаселени и бих казал, най-красивите плажове с лазурни цветове. Ако искате да останете напълно уединени или желаете да се къпете голи, това е мястото. Тук е пълно с тихи, диви и спокойни малки заливчета, където да плувате на воля. Истинският чар на Елафониси е именно в усамотението и далеч от врявата на туристите. Изборът е повече от богат. Десетки заливчета, където можете да си починете. Задължително си носете маски и шнорхели, защото подводният свят си заслужава да бъде видян.

Срещнахме се под водата около скалите в едно от заливчетата. Нямах уговорена среща. Интервюто премина по същество – кратко, ясно и без излишни любезности. За миг се опита да открадне камерата ми, но не успя. Виждал съм това интелигентно създание единствено в чиния. Никога не съм го опитвал, а след това рандеву на живо, пък съвсем няма. Усещането да си толкова близо до него е невероятно!

В края на плажната ивица се намира високата хълмиста местност Агия Ирини (Света Ирина), по името на живописния параклис, с безкрайна гледка към морето. Наоколо е пълно с дива конска мащерка, а ароматът й танцува по целия плаж. Цветовете на водата са великолепни и преминават през всички оттенъци на синьото. Камъните и скалите под морето са като пъзел, който природата е наредила. В древни времена на острова имало светилище, посветено на музите на Аполон, тъй като древните вярвали, че музите успокоявали бушуващото море чрез музиката си.

На 5 км северно от Елафониси се намира манастирът Крисоскалитиса, издигнат и укрепен на висока скала. Според легендата, последното стъпало на стълбището, водещо към манастира, е златисто, но може да се види само от тези, които наистина вярват в бог. Оттук се наблюдават вълшебни залези.

Елафониси на остров Крит – дестинация, в която ще се влюбите на мига и ще искате да се върнете отново! Това направих и аз. За четвърта поредна година избрах розовия рай за лятната си ваканция!

Сподели публикацията