Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg
Дестинации

Златни пясъци – когато курорт и природен парк са едно цяло

Безспорната курортна перла на Българското Черноморие, Златни пясъци е най-разпознаваемата дестинация за първокласен морски туризъм у нас. Създаден преди повече от 60 години на територията на едноименния природен парк, комплексът печели сърцата на туристи от цял свят със забележителния златистожълт пясък и с прохладата на високите дървета, които докосват брега. Плажната ивица се простира на 3,5 км, ширината й достига до 100 м., а морето е тихо и галещо, без скали и подводни камъни – перфектния избор за спокойна семейна ваканция. Гарант за екологичната чистота на курорта е международната награда “Син флаг”. През 2021г. „Златни пясъци“ попаднаха в годишната класация на най-добрите 50 плажа в света в престижна международна класация.

Близо 90 хотела, съчетаващи комфорт и съвременен лукс, са разположени в този оазис, в който бризът и пъстрите сенки творят чудесата на мекото лято.

Приключенията идват с морските атракции на брега, многобройните басейни с минерална вода и първия в България воден парк, в който малки и големи се носят до забрава на вълните на забавленията.

Изобилие от заведения предлагат вкусове от традиционната българска кухня и от кухните на Европа, Азия и Америка, спортни площадки осигуряват тренировки край самия бряг, детски атракциони изненадват малчуганите със свежи забавления, а нощният живот вибрира в дискотечен ритъм в модерни клубове и под звездите. На откритите сцени често гостуват детски ансамбли, фолклорни групи, популярни поп изпълнители.

Само на метри от радостната глъч на безкрайния летен празник на Златни пясъци е скрито другото лице на курорта – защитената зона на природния парк, която приласкава с тишина и идилично уединение. Алеи и каменни стъпала могат да изведат жадния за допир с натурата посетител нагоре по хълмовете към недокоснатата гора с нейните тайни пътеки и старинни чешми, а късметът може да го срещне с очарователните обитатели – сърни, благородни елени, защитени животински и растителни видове, сред които и някои редки орхидеи. Почитателите на птичите трели могат да влязат в Дома на сойката и да чуят как пее всяка от птиците в парка. Вековен свидетел на времената е двестагодишният чинар, който респектира със ствола си с диаметър 4 метра. Лиани оплитат лонгозната част от парка, а цели семейства костенурки излизат на припек край плитките горски езерца.

Разположен само на 18 км от Варна, комплексът предлага бърз достъп до морската столица на България. Скалният Аладжа манастир се намира по хълмовете над Златни пясъци. Курортът е и отправна точка за дневни екскурзии до едно от най-романтичните места по Черно море – Двореца в Балчик, създаден от румънската кралица Мария като артистично убежище сред живописната природа на Белия град.

В разгара на лятото Златните пясъци са запазена територия за морски туризъм, а в крилата на сезона комплексът става център за балнеолечение и за международни събития. Петзвездните и четиризвездните хотели в комплекса осигуряват първокласна специализирана среда за конгресна и конферентна дейност и са търсени партньори за организиране на престижни форуми в областта на науката, медицината, бизнеса.

Мекият климат и природната красота на Златни пясъци са се превърнали в любов за цял живот на мнозина от редовните посетители на комплекса, които сега живеят целогодишно там в луксозни жилища и в една зареждаща атмосфера, която винаги е пропита със свободния дух на ваканцията.

Сподели публикацията