Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg
Интервю Личности

СПА туризъм – 4 сезона в България

Сийка Кацарова: Здравният туризъм дава огромни възможности на страната ни

Тя е екипен играч и човек, изпълнен с шампионски дух, енергия и професионализъм. Истински дипломат на полето на българския туризъм, който с голяма целеустременост, устойчивост, адаптивност, прозорливост и смелост работи за развитието на здравния туризъм у нас и за своето родно място – Чепеларе. Да, мнозина вече се досещат, че точно тези думи идеално пасват за Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, както и вицепрезидент на Европейската СПА Асоциация. 

Нейният професионален път в туризма започва още на 16 години, когато е  ски инструктор в родния си град по ски пистите в местността Мечи чал. „Минах през всички важни нива в хотелиерството – сервитьор, барман, рецепционист, управител на хотелска част в КК „Пампорово“, а след това работих и в курортите „Албена“ и „Златни пясъци“, спомня си за първите си стъпки в туризма Кацарова. На 20 години тя вече е поканена за секретар на изпълнителния директор на „Пампорово“ АД по времето, когато още е държавно дружество, а след това става и пряк свидетел на приватизацията на курорта. 

„Това бяха години, в които натрупах изключително ценен опит. След това работих в отдел „Маркетинг и продажби“, а в последствие като Търговски директор на първата частна българска верига хотели „Шарлопов груп“, разказва Сийка Кацарова и допълва, че първият СПА център в България е бил открит именно в един от хотелите на компанията – „Мургавец“, в Пампорово през 2002 година.  

Мъжете все още доминират в света на бизнеса, политиката и туризма, но  Сийка Кацарова е намерила формулата как да достигне до най-високите позиции на туристическия мениджмънт.    

„Аз съм екипен играч и работя чудесно с хора – без значение от пола. Разбирам се и се кооперирам чудесно с всеки, който не го мързи и иска да се научи, работя с всеки  професионалист. А знаете, че жените умеем да поставим егото си на заден план, когато вярваме в дадена кауза, в дадена идея. Дипломатичност е думата! Интересува ме крайният резултат. Зодия Стрелец съм и в работата си винаги имам краткосрочни и дългосрочни цели, които следвам – за да не се загубя и да не загубя времето и мотивацията на хората, които съм увлякла да бягат по трасето с мен“, признава Кацарова. 

Нейните приятелите и партньори я познават като човек, изпълнен с позитивна енергия, която е двигател да обединява стойностни хора, които да реализират проекти, изпълнени със съдържание. Познават я като всеотдайна личност и професионалист. Времето е доказало това! Оказва се, че крушата не пада по-далеч от дървото и в нейните корени се крие силата, от която дамата черпи енергията и заряда си за работа.

Здравният туризъм дава огромни възможности на страната ни!

„Родена съм в семейство на учителка по биология и на треньор по ски бягане в красивата и величествена Родопа планина, в град на шампиони – Чепеларе, известен като Зеленото сърце на България. Възпитана съм на отговорност и труд. Със спорт съм се занимавала активно 12 години – спортно ориентиране – в зимен и в летен вариант“, разказва Кацарова. Тя посочва, че спортът я изградил като борбена личност: „Научава те да се преодоляваш, когато мислиш, че не можеш повече, да си феърплей, калява както тялото, така и психиката. Давам си сметка колко много ми е дал спортът в онези детски години. Благодарение на тренировките по ориентиране сме се научили да мислим бързо, комбинативно и под стрес. Незаменима школа! Жалко, че спортът не е олимпийски, за да привлича по-голям интерес“.      

От март 2018 година Сийка Кацарова е председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Преди това е заемала длъжността зам.-председател. Тя е сред учредителите на БСБСПА през 2006 година, когато заедно с още 8 души – инвеститори и лекари-експерти, поставят здравите основи на организацията. Днес личната й кауза е популяризирането на България като дестинация за здравен туризъм – 4 сезона. 

„Това е кауза, която ме мотивира да отделям голямата част от личното си време, работейки за развитието и популяризирането на българския Медикъл СПА, СПА и уелнес туризъм. УС и КС в БСБСПА, в това число и аз, не сме назначени на работа в организацията, а сме обединени от мисията България да бъде целогодишна и конкурентна европейска дестинация за здравен туризъм“, казва Кацарова.

Ковид-19 промени туризма през 2020 г. и изведе на преден план значимостта на здравния туризъм. Най-важното решение, което всички в ESPA и BUBSPA вземат, е да не спират и да продължават да говорят и  запознават хората с важната роля на превенцията и профилактиката, ползвайки природния ресурс на България – климат, минерални води, пелоиди, билки. Да популяризират важната роля на българските балнео курорти.

„Днес е важно да запознаем повече политици в Брюксел за значимостта на превенцията и профилактиката в полза на засилване на имунната система на хората, а ролята на Европейските здравни дестинации е основна в работата на Европейската СПА Асоциация. В качеството си на нейн вицепрезидент, в екип с колеги от ЕСПА проведохме редица срещи, в т.ч. с еврокомисаря Мария Габриел, в чийто ресор е младежта. Предложихме през Комисията по транспорт и туризъм /ресорен комисар е Тиери Бретон/ програми за стимулиране на европейците да ползват естествените природни лечебни фактори, за да подобрят здавния си статус. Убедени сме, че включването на превенцията и профилактиката с по-голям бюджет в здравните политики на Европа ще доведе до по-здраво население и със сигурност до намаляване на разходите за здравеопазване“, споделя Кацарова.

Сътрудничеството между БСБСПА и ГерманоБългарската индустриално-търговска камара е пример днес как могат да се постигнат значими успехи, които да повлияят на българската икономика. Търсим отговор на въпроса как бе постигнат този синхрон, който спечели доверието на немските здравни каси, синхрон, който се оказва здрав мост в триъгълника политика-бизнес-потребители.  „От 2014 г. съм член на здравната комисия към ГБТИК. Повече от 20 години на вниманието на бранша бе темата за признаване на България като качествена дестинация, в която осигурени граждани на европейски страни могат да получат услуги в областта на превенцията и рехабилитацията.  Този проект за мен и за колегите от УС на БСБСПА бе поставен като приоритетен през 2017 година. Проведох няколко разговора с главния управител на ГБТИК – г-н Митко Василев, в които го запознах с новостите в нормативната уредба, касаеща регулацията в СПА сектора, за готовността на центровете ни да приемат граждани с немски здравни осигуровки – най-изискващият пазар по мое мнение. Благодаря му, че успя да убеди УС на ГБТИК да подкрепи този важен за българския туризъм проект и да определи зам.-управителя на ГБТИК г-жа Кармен Щрук, лично да поеме координацията. За мен тя е изключителен професионалист и човек, който работи с голяма енергия в този проект. Съвместно с г-н Василев проведохме срещи с министъра на туризма, който подкрепи проекта в екип с д-р Татяна Ангелова – председател на Асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина /в онзи момент/, проведохме разговори и с д-р Даниела Дариткова –  председател на здравната комисия, с министър Ананиев, проф. Костадинова – зам.-ректор на МУ Варна, с която в далечната 2009 година в качеството й на зам.-министър на здравеопазването бяхме отворили темата за здравни каси. Обединихме колегите от водещите Медикъл СПА центрове в страната ни и на 20 септември 2019 година бе получено потвърждение от страна на Германската национална асоциация на здравноосигурителните каси (GKV-Spitzenverband), която разшири списъка на държави, в които признава предоставянето на  медицински амбулаторни услуги. Общо 14 са признатите държави, а от 20 септември 2019 г. в списъка бе добавена България.

В официално писмо 2019/483 се актуализира списъка на медицински амбулаторни услуги за профилактика в държавите членки на Европейския съюз, договарящите се страни на Споразумението за Европейското икономическо пространство и в Швейцария. Амбулаторни услуги за профилактика в признатите здравни курорти по смисъла на чл. 23 ал. 2 от германския Социален кодекс (SGB V) могат да се предоставят и в България. Затова възстановяването на разходите, съгласно чл. 13 ал. 4 от Социалния кодекс (SGB V) е възможно и за медицински амбулаторни услуги за профилактика, използвани в България“, разказва Сийка Кацарова за огромния успех на здравния ни туризъм, който в следващите години ще даде нови възможности за страната ни.

„Университетите имат ключова роля, но и бизнеса. Имаме чудесно партньорство с МУ Варна. Имаме начертан план за работа, целящ да увлечем все повече млади хора да специализират и да се реализират в областта на здравния туризъм. Необходими са целеви програми и добро партньорство между бизнеса и университетите, каквото ние реализираме с този университет. Имаме партньорство и с Международното бизнес висше училище“, споделя Кацарова.  

Извън работа Сийка Кацарова обича да прекарва свободното си време като спортува сред природата. Черпи енергия чрез СПА процедури, ползвайки природните богатства в България. Чепеларе и Пампорово имат специално място в сърцето й, но сред любимите й места са още историческите термални  курорти на България /дестинациите – Кюстендил, Сандански, Велинград и Хисар/, както и възможностите по Северната Черноморска Ривиера – в курортите „Св. Св. Константин и Елена“ и „Албена“, които разполагат с обекти и професионалисти на световно ниво. 

„Чувствам се готова и заредена за следващата задача“, признава Кацарова, когато е на тези места, а следващата й цел е: „България да бъде най-предпочитаната дестинация за здравен туризъм сред европейците“.


Сподели публикацията