Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg
Маргита Тодорова/Снимка Георги Георгиев
Личности

Маргита Тодорова: Зеленото бъдеще на Албена е стремеж към хармония с природата, морето и хората

Помня първия си работен ден в курорта, беше преди 45 години“, казва с усмивка дамата, която днес е член на борда на директорите

Кристиан ИВАНОВ
Казват, че това, което търсиш, търси теб. Маргита Тодорова току-що е завършила специалност „Туризъм“ във Висшия институт за народно стопанство във Варна, известен с популярното си съкращение ВИНС, когато среща голямата си професионална любов, на която остава вярна и до днес.
Маргита е разпределена да започне работа в курорта Албена през 1979 г. в сектор „Ресторанти“. Днес е директор „Маркетинг и продажби“ и член на борда на директорите на същия този комплекс, превърнал се в една от най-големите български компании в сферата на туризма.

„Помня първия си работен ден в Албена – казва с усмивка Маргита Тодорова, посрещайки екипа на списание Destinations – част от медийната група на Bgtourism.bg, в своя кабинет. С още двама колеги от университета бяхме представени на генералния директор Апостолов и аз имах удоволствието и честта да бъда назначена в отдела, отговарящ за ресторантите.

В онези години системата, по която беше организиран туризмът, се различаваше много от сегашната. В Албена и околността имаше около 40 ресторанта, които се стопанисваха от комплекса. Заведенията трябваше да отговарят на високите стандарти, които още тогава бяха зададени в нашия курорт. Моята задача беше да участвам в контрола. Апостолов не беше многословен. Очерта възможностите, които има пред всеки от нас, тримата доскорошни студенти. И започнахме работа“.
Работа, която за Маргита Тодорова продължава и досега, преминавайки през много етапи и професионално израстване. През годините сегашният маркетинг директор има щастието да се учи от практиката на най-добрите специалисти в сферата на българския туризъм. Усвоява нови знания в различни сектори в системата на Албена и трупа безценен опит. Всичко това ѝ дава шансове да заема все по-отговорни позиции. Както и на свой ред да подготвя следващите висококвалифицирани кадри, които да попълват екипа на комплекса.

Промените, които започват в България с рухването на социализма през 1989 г. и началото на прехода към пазарна икономика, разкриват нови хоризонти за туризма по родното Черноморие. За щастие, днес Албена се възползва от тях по най-добрия възможен начин, вече под ръководството на настоящия изпълнителен директор Красимир Станев. В курорта е създаден изключително устойчив модел за развитие, който продължава да бъде пример за подражание.

Ръка за ръка с природата, красивият морски оазис преминава в новия век, запазвайки своето очарование на вълшебно място.
Парче от Рая, в което прохладни лонгозни гори докосват плажове, покрити със златист, мек пясък. Просторни зелени площи, градини с ярки цветя и потайни романтични местенца неизменно се връщат в спомените на летовниците, избрали Албена за своята ваканция. Три лечебни минерални извора с топла вода бликат край морето, допълвайки усещането за приказка, събрала в себе си целия Рог на изобилието.

„Курортът следва разработената Стратегия за устойчиво развитие, която през 2022 година завърши своя първи 5-годишен цикъл. Днес компанията генерира над 50% от необходимата енергия на място, използвайки соларни панели за производство на електричество, както и инсталация за биогаз, преработваща хранителните отпадъци. Затопляме битовата вода посредством енергията на слънцето, както и с високоефективни термо помпи. В един от хотелите вече имаме инсталирана батерия, която ни помага да балансираме потреблението и да оптимизираме разходите. Посредством европейско финансиране внедрихме интелигентна система за мониторинг на електрическото и водно потребление. Инвестирахме в електрическа мобилност, като същевременно с това ограничихме автомобилния трафик в комплекса, за да бъде средата безопасна, да няма шумово и прахово замърсяване.

Изградихме ескалатор, който води туристите до по-високата част на комплекса. Следвайки принципа “от фермата на масата”, над 60% от хранителните продукти се доставят от собствени ферми, а останалите идват от малки местни производители. Налагаме ежедневен и стриктен контрол, внедрявайки фирмени лаборатории за изследване качеството на влизащите в комплекса продукти, както и за чистотата на морската и питейна вода. Опазваме местното биоразнообразие, като същевременно се стремим да възпитаваме в гостите ни уважение и отношение към околната среда. Смея да твърдя, че успяваме да увлечем много последователи към нашата Зелена мисия, която дава резултати и желанието ни е да продължим по този път”, казва Маргита Тодорова.

“В Албена са създадени отлични възможности за практикуването на много видове спорт. Добре дошли са както професионалисти, така и обикновени любители. Вече 5 години сме носители на званието “Европейски курорт на спорта”. Радващи оценки получаваме за плажа, който е носител на престижното отличие „Син флаг“ вече над 20 последователни години. Хотелите ни имат отлична репутация и печелят награди. Минералните извори на територията на комплекса са дар от природата, с който развиваме балнеологията. В момента басейните на територията на Албена са с минерална вода, което се цени от нашите туристи. Зелено бъдеще, възможности за спорт, балнеология, безкомпромисно качество. Така виждаме нашите перспективи”, разказва директорът.

За да бъде възможно всичко това, в Албена работят над 2500 души, които са в услуга на туристите. Всеки един от служителите дава своя принос за това, гостите да се наслаждават на безгрижна ваканция, забравяйки ежедневието. Последните години изправиха целия туристически бранш пред сериозни изпитания. Пандемията от коронавирус и последвалата война в Украйна зададе поредица от трудни задачи пред екипа на Албена.

„Хората, които работят в комплекса, са безценен актив и усилията на всеки един са важни. Държим на обратната връзка с нашите гости и се стремим да прилагаме на практика всички полезни препоръки. През 2024 г. Албена ще празнува 55-годишен юбилей от създаването си и това е повод за празник и равносметка“.
Многобройните грамоти и витрините, отрупани с награди в кабинета на Маргита Тодорова показват, че оценката за свършената работа със сигурност ще бъде добра. На бюрото пред нея достолепно блести и красива статуетка, която изпъква на фона на призовете за успехи в кариерата.

Маргита Тодорова/Снимки Георги Георгиев, Bgtourism.bg и сп. Destinations

„Тази пластика на българския скулптор Светлозар Лисичков вече много години е с мен – разказва Маргита. – Подарък е от една изложба през 1996 г. Представлява две фигури в хармония. Отразява стремления и усещания, които са ми близки. Вярвам, че смисълът е човек да има семейство и работа, които да обича. Трудно е да се постигне, но не е невъзможно. Предстои да отпразнуваме подобаващо 55 години от създаването на Албена и това ще бъде запомнящо се събитие. Гледаме и по-напред.

За 60-годишнината се надявам да имаме комплекс, който работи на пълни обороти от април до ноември. Хотел „Добруджа“, емблемата на нашия курорт, да бъде реконструиран. На мястото на някои от сегашните хотели да бъдат изградени нови. Да запазим стила на Албена с усещането за комфорт и хармония, на което изключително много държим.“
Дали така ще продължи приказката за перлата на българското Черноморие? Казват, че това, което търсиш, търси теб…

За още актуални новини, интересни интервюта и предложения за пътешествия в България и по света – присъединете сe към вайбър канала на Bgtourism.bg ТУК!

Сподели публикацията