Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg
Дестинации

Варна – 100 години морски курорт

Предисторията:  Термите – наследството от Римската империя

Предисторията: Термите – наследството от Римската империя Историята започва в годините на управлението на император Антоний Пий (138-161 г.). Тогава общината в Одесос изгражда водопровод от термалните извори край брега на Черно море до най-големите терми на Балканския полуостров, трети по мащаб в империята след термите на Каракала и Диоклециан в Рим. Термите функционират до края на трети век, а след това историята им се губи, за да бъдат разкрити от археолозите през 50-те години на ХХ век и да се превърнат в един от знаковите исторически обекти на туристическа Варна. Но римското наследство във връзката на хората с морските и термалните води започва да се възражда още в края на ХIХ век, откогато са и първите плахи опити за съвременен туризъм.

Първият град – морски курорт на България. 1921.

Големият поврат в историята на Варна се случва след поредицата от тежки за България войни, завършили с Ньойския мирен договор, след който градът запада като търговско пристанище. Тогава в общинската управа се намират визионери, които успяват да провидят едно различно, бляскаво бъдеще на морския град. Те решават, че градът ще излезе от икономическите трудности, като се превърне в модерен морски курорт. Дотогава като курортна местност край морето заможните българи са познавали единствено околностите на манастира „Св. св. Константин и Елена“. Обявяването на Варна за морски курорт става на 10 юни 1921 г. от тричленна комисия начело с Йордан Пекарев, която тогава изпълнява ролята на общинска управа. Ето и заветните думи, които променят съдбата на града: „Самата природа със своите прелести най-добре показва и повелява сигурна и целесъобразна насока – превръщането на Варна в специален курортен морски град, който така преобразен, ще бъде условие за поминък на населението. Градът ще бъде гордост за България, неговото име ще се носи наравно с Ница и Монте Карло. Затова решихме – обявяваме Варна за специален морски курортен град, за един хинтерланд между селата Кестрич, Голяма Франга, Аджемлер, Белово и Галата”. През 1925 г. е издаден и указ на цар Борис, с който Варна официално става морски курорт.

Изграждането на първите Морски бани 1926

Варненската община сама се заема с изграждането на курортния град. Ентусиазмът е силен и всичко се случва много бързо. Заслугата е на кмета Петър Стоянов и помощниците му Богдан Елефтеров и Иван Върбанов, на инж. Янко Мустаков, арх. Дабко Дабков и инж. Йосиф Стоянов. Модерните морски бани са изградени по проект на инж. Мохачек и под ръководството на арх. Желязко Богданов. Само за една година баните са построени и на 1 август 1926 г. е официалното им откриване, което се превръща в многолюден градски празник. В първите години те се посещават средно от 24 000 души на сезон. През 1928 г. се откриват и Северните морски бани, и водна пързалка на смесения плаж. С това морските бани добиват облика на европейските образци и към тях започват да се стичат още повече летуващи. Варна се налага като модерен морски курорт и по пощенските картички се появява името „Царицата на Черно море“. През 30-те години броят на туристите в град Варна вече е между 30 и 50 хиляди за един сезон.

Втората половина на ХХ век: Варна и курортните  комплекси – „Св. Св. Константин и Елена“и „Златни пясъци“.

След възстановяването от Втората световна война Варна отново става притегателен център за туристи от цяла Европа. През 50-те и 60-те години на ХХ век се създават в съвременния си вид курортните комплекси „Св. Св. Константин и Елена“ и „Златни пясъци“. Великолепните плажове и модерните хотели привличат туристи от Чехия, Полша, Русия, Германия, Франция, Великобритания. Единната инфраструктура с града майка увеличава силно привлекателността на реномираните курорти, защото Варна предлага международно летище, всички съвременни комуникации, богати възможности за културни програми и много широк кръг от забавления и летни атракциони.

Културен туризъм: Варна – фестивалната столица на България.

Заедно с откриването на Морските бани през 1926 г. започва историята и на фестивална България. Тогава са първите Народни музикални тържества, които слагат началото на първия български фестивал – Международния музикален фестивал „Варненско лято“ – един от най-дълголетните и уважавани фестивали на културна Европа. В семейството на „Варненско лято“ през ХХI век се включват и най-мащабният театрален фестивал в България, и още фолклорен и джаз фестивал. Над 50 са фестивалните събития в града.

През 1964 г. Варна отново е първа – този път в света. В българската морска столица е основан Международният балетен конкурс – Варна, който ще промени историята на световния балет завинаги. Всички тези културни събития водят във Варна участници, фенове и туристи, изкушени от изкуствата, които допринасят със своята колоритност за живописния характер на българския морски курорт.

Зовът на цивилизациите

Варна пази в своя Археологически музей най-старото обработено злато на света (5 хил.пр.Хр). Легенди и предания обвиват в мистика изумителни със своята природна красота и със своята история места край града. От праисторически времена е природният феномен Побитите камъни – величествени природни образувания, истински магнит за туристи от цял свят. Почитателите на религиозния туризъм непременно посещават скалния Аладжа манастир – нетленно свидетелство за висините на човешкия дух, оцелявал и в най-мрачните векове.

Бъдещето:  Варна на четири сезона 

Туризмът е определящият сектор в икономиката на града. Туристическата инфраструктура разполага с над 60 000 легла в над 300 хотела в града и близките курорти, като 90 от тях са 4 и 5-звездни. Те посрещат 2 милиона туристи за година. При това не само през лятото, защото Варна е много повече от дестинация за морски ваканционен туризъм. Градът и комплексите „Златни пясъци“ и „Св. св. Константин и Елена“ предлагат отлични възможности за целогодишен здравен и медицински туризъм. Повече от 10 лековити минерални извора има във Варна и те са в основата на бума на SPA и Wellness туризма, за който сезоните нямат значение.

Конгресният туризъм разширява дейността на луксозните хотели и в крилата на сезона, като превръща Варна и курортите край нея в традиционни локации за международни конференции, конгреси и бизнес събития.

Така в началото на своя нов туристически век Варна – лятната столица на България, тръгва по пътя на най-големият в страната център, който приема туристи през всички четири сезона. Това е и посоката на развитие, която следва Община Варна – съвременен подход в развитието на туристическата индустрия, модерна маркетингова концепция, активно промотиране на Варна, за да се наложи градът като престижна европейска дестинация за целогодишен туризъм.

Автор на текста: Нина Локмаджиева


Сподели публикацията