Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg
Интервю Личности

Кармен Щрук – посланикът на здравния туризъм в България

Казвам се Кармен Щрук и съм родена в Лутерщат Витенберг, Саксония-Анхалт. Завърших гимназия „Лукас-Кранах“ през 2003 г. След това следвах Европейски административен мениджмънт в Университета по приложни науки в Халберщат. Последният ми семестър беше практически, така че реших да започна стажантска програма в Търговско-промишлената палата към Международния департамент в Аугсбург. Там останах още три години. По време на обучението имах възможността да отида в Литва за половин година по линия на програмата „ЕРАЗЪМ“, по време на която придобих голям опит, както беше и по време на прекараната от мен една година в Оклахома, САЩ. Успоредно с това започнах магистърската си степен по Европейско и международно бизнес право към Виенския университет. През 2010 г. се преместих със семейството си в Шьонефелд, където започнах да работя за Търговско-промишлената палата в Котбус като бизнес консултант. След четири години реших, че бих искала да работя в по-голяма степен в международен мащаб. Затова кандидатствах за работа в Германо-българската индустриално-търговска камара и много бързо бях поканена на интервю с д-р Митко Василев в Берлин, което мина прекрасно. Омъжена съм и имам две дъщери, Клара и Каролин. Моите хобита са градинарство, спорт, готвене и създаване на нови идеи за моя малък Hofladen (фермерски магазин), особено конфитюри от всякакъв вид.

– Здравейте, г-жо Щрук! През последните години се превръщате в един от големите посланици на българския балнеолечебен и СПА туризъм. Разкажете ни за първото си посещение в България и защо приехте да популяризирате нашия СПА и здравен туризъм като своя кауза?

– Когато дойдох в България през 2014 г., нямах представа, че туризмът ще стане моето призвание. Посещавах България само за лятната ваканция на Българската ривиера. Започнах работа в София с работно време от неделя до петък. Колегите и изпълнителният ми директор бяха страхотни, като ми беше дадена възможност да развивам и реализирам проекти в различни области. През 2015 г. се срещнах с д-р Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА). Чрез нейната енергия и ентусиазъм научих много за СПА туризма в България. Докато пътувах със семейството си из цялата страна, си мислех, че ние, в лицето на Германо-българската индустриално-търговска камара, с подкрепата на БСБСПА, както и с помощта на българското Министерство на туризма, трябва да популяризираме тази непозната страна на българския туризъм в Германия. Защото по времето, когато работих в Търговско-промишлената палата в Котбус, туризмът също играеше роля в ежедневната ми работа. С положителния тласък, подкрепа и ентусиазъм на БСБСПА и неговите членове, получих мотивацията да постигна повече. Бих искала да представя България като целогодишна дестинация за балнеолечение и СПА туризъм в цяла Германия. Мотивацията ми са хората, които срещнах в България, развили страхотни дестинации и услуги, включително СПА, кухня и природа. Тази фантастична комбинация трябва да получи по-голямо разпространение. В Германия липсва информираност за природата на България, природните ѝ ресурси, лечебните термални води и най-добрите СПА процедури, които човек може да получи.

– Днес СПА туризмът е един от най-търсените и устойчиви целогодишни бизнеси в България, благодарение на дългогодишната и последователна политика на БСБСПА. Какъв е най-големият успех в съвместните Ви усилия с организацията и каква е нейната роля на местно и международно ниво?

– Срещнах д-р Сийка Кацарова преди седем години и веднага се впечатлих от страстта ѝ да се бори за България като целогодишна дестинация. Наистина харесах нейната работа и за мен е удоволствие да я подкрепя чрез принос към политиката на БСБСПА. Заедно успяхме да постигнем признаване на България за целогодишна СПА и здравна дестинация в Германия от GKV Spitzenverband für Vorsorgekuren. Но също така се радвам за малките стъпки, които предприехме, за да стигнем дотам, включително представяне на България на събития на FVW, презентации, участие в конференции на живо и онлайн и организиране на делегации от България в Германия и обратно, в подкрепа на единството между двете страни.

– Дали природните ресурси са шанс за България да подобри имиджа си на дестинация не само за туризъм, но и за бизнес? Дали Covid -19 е възможност за страната ни да привлече повече хора във връзка с медицинския туризъм?

Според мен устойчивостта и използването на природните ресурси са ключови елементи за бъдещата конкурентоспособност в туризма. България има възможност да популяризира своите страхотни извори с гореща минерална вода, чистата си природа, фантастичната кухня, както и историческото си наследство. Става все по-важно дори за командировките да има екологичен отпечатък. Много хотели използват зеленчуци, плодове и вино от местни производители, като всички те се влагат в приготвянето на вкусни ястия. Местният мед, лавандулата и българската роза се използват в СПА процедури, което е чудесно и трябва да се популяризира. Здравните и СПА курорти, с техния квалифициран персонал, имат потенциала да се превърнат в една от топ дестинациите за медицински туризъм. Според мен, за информираните за това лица, България вече е топ дестинация в областта на гореспоменатото.

– Какво според Вас трябва да промени България в рекламата и представянето си, за да може да достигне до германския пазар?

– Според мен трябва да популяризираме България по-интензивно. Има много неща в страната, които могат да се рекламират и трябва да ги представим на германските туристи. Трябва да използваме пресата, онлайн медиите, туристическите изложения, сътрудничеството с пътнически сдружения, събития, телевизионна реклама — всичко. Но това трябва да стане по устойчив и непрекъснат начин.

– Какво ще бъде Вашето лично удовлетворение от работата Ви в областта на балнеолечението и СПА туризма през следващите 5 години?

– Бих искала да чуя германците да говорят за почивката си в България. Как са посетили Кюстендил, Хисаря, Пампорово, Сандански, Варна, Бургас и всички други големи дестинации за СПА и балнеолечебен туризъм. Искам туристическите агенции да се свързват с нас и да питат дали могат да популяризират България и да имаме непрестанни заявки. Искам да благодаря на Вас и на всички останали, които подкрепяте посланието ми за превръщането на България във водеща целогодишна дестинация за балнеолечение и СПА туризъм, със специални благодарности към д-р Сийка Кацарова, която играе ключова роля в този проект от самото начало.

Сподели публикацията