Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg
Интервю Личности

Чила Мезоси – генерален секретар на Европейската СПА асоциация – 25 години ЕСПА

– Г-жо Мезоси, Европейската СПА асоциация (ЕСПА) не пести усилия, за да превърне здравния туризъм в ключова основа в борбата за възстановяване от кризата с коронавируса, както във физически, така и в психически аспект за всеки от нас. Доколко сте удовлетворени от постигнатите резултати?

– Европейската СПА асоциация се гордее, че е най-добрият партньор за нашите клиенти и пациенти дори в този труден ден и нашите членове могат да докажат, че ние осигуряваме качество. Бих искала да посоча 5 положителни примера за полезни дейности: Управление на промените поради наличието на световна здравна криза.

1. В някои държави СПА центровете успяха да се утвърдят като втора линия за борба с възстановяването от коронавируса и доказаха, че оказват ефективна подкрепа на претоварените болници.

2. Много от членовете реагираха бързо, като предложиха специализирана програма за рехабилитация на преживели Covid-19 пациенти в зависимост от целевото здравословно състояние (например респираторно, сърдечно-съдово, психично здраве). Вж. уебсайта

3. Чрез интензивен обмен на информация между нашите членове бихме могли да предоставим много полезна информация за преговори с българското Министерство на здравеопазването. Много държави членки успяха да се преборят с коронавируса, като последваха примера на добри практики от други държави и създадоха благоприятна подкрепа за своите пациенти.

4. В случая с плана на ЕС за възстановяване и устойчивост ЕСПА е разработила предложения и различни версии в отговор на запитвания от държавите – членки на ЕСПА, за да включи здравния туризъм и балнеологията в плана на ЕС за възстановяване.

5. ЕСПА може да обсъди тази важна тема по време на много онлайн конференции, както и на ITB 2021 г., Платформата на ЕС за здравна политика и на нашия уебсайт (www.europeanspas.eu/en/corona-recovery-concept) чрез компетентността на новите специализирани услуги за лечение след боледуване от коронавирус.

– Какво друго може и трябва да се направи, за да могат колкото се може повече хора да се възползват от възможностите за подобряване на здравето си чрез СПА и спа лечение?

– Популяризиране, популяризиране, популяризиране за медицинските специалисти и за нашите клиенти, което означава и споделяне на знанието и разясняване на предимствата от използването на естествени средства за лечебна цел. Тъй като гражданите на ЕС настояват за устойчивост на околната среда и храненето, е време да се съсредоточим и върху устойчивостта на методите за медицинско лечение.

ЕСПА и членове като BUBSPA трябва да намерят финансова подкрепа, за да бъдат проведени медицински проучвания, базирани на доказателства, и да се докажат положителните медицински въздействия от спа лечението и ефекта от спестяването на разходи за лечение, като се обърне специално внимание на природните ресурси в съчетание със съвременната медицина.

– Какви са възможностите България да се включи в един изключително важен процес, а именно в процеса на възстановяване на физическото и психичното здраве на хората в Европа след пандемията?

– От една страна, България има голям късмет, че притежава естествени средства за лечение в почти всички свои региони, като тя беше единствената страна от ЕС без дълги и повтарящи се локдауни.

Членовете на BUBSPA реагираха доста бързо и като осъзнаваха своите предимства по отношение на медицинската компетентност, те разработиха и предложиха програми за възстановяване след коронавируса. За съжаление, това действие не беше признато от властите по точния начин. Ето защо вероятно малко от онези, които са засегнати, знаят, че могат да се възстановят по-добре от продължително боледуване от Covid в медицинските спа центрове благодарение на професионалната подкрепа и с помощта на естествени средства в озеленените и незамърсени региони. Моето предложение: Да за промени законодателството, както направиха други държави, и да се направи възможно оздравяването на хора, които за съжаление се нуждаят от него много спешно.

– Какви са основните предимства на България по отношение на балнеологията и спа туризма?

– От личен опит мога да кажа, като заставам зад това мнение, че през последните години услугите в България изключително бързо повишиха стандарта си за качество, което е доста впечатляващо развитие и хората трябва да бъдат по-добре запознати с него. Това развитие включва инвестиции в спа продукти и оборудване, които могат да се видят в спа хотелите, както и инфраструктура. Поздравления за всички тези хубави водещи инициативи в българския туризъм.

Смятам, че държавата трябва да инвестира повече в цялостната инфраструктура и в устойчивия транспорт и енергетика, така че България да се превърне във водеща дестинация за здравеопазване в курортите.

– Какви са амбициите ви за развитие на Асоциацията през следващите години?

– Председателят на ЕСПА и на Conseil National des Etablissements Thermaux (CNETh) г-н Тиери Дюбоа направи много важна стъпка с екипа си. Това трябва да бъде в дневния ред на всички членове на ЕСПА и съм сигурна, че BUBSPA ще бъде добър партньор, който ще регистрира ИКОНОМИЧЕСКОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ на здравните курорти и по този начин ще бъдат събрани на правилните данни. С тази оценка можем да предоставим съществена информация на лицата, отговорни за вземането на решения, защо инвестирането и предоставянето на какъвто и да е вид подкрепа за медицинските спа и климатични курорти е правилният път по няколко икономически и социални причини: насърчаване на устойчивите дестинации и здравето на нашите граждани.

Трябва да намерим начин да отделим ПЪТУВАНИЯТА С ЦЕЛ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ от общия туризъм и да запазим от ограничения, така че по никакъв начин да не бъдат засегнати от истерията за ограничаване на пътуванията. Фундаменталната нова идея: ПО-ДОБРЕ Е ДА ПЪТУВАТЕ ДО БЕЗОПАСЕН ЗДРАВЕН КУРОРТ И БАЛНЕОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР, ОТКОЛКОТО ДА СИ СТОИТЕ ВКЪЩИ. Трябва ясно да отстояваме идеята, че в тези времена на общ срив на арената на публичното здравеопазване грижите за личното здраве в най-добрите европейски медицински спа центрове всъщност е единственото мъдро решение за много пациенти.

ЕСПА използва случая да благодари на Bgtourism.bg за големия принос, тъй като представя и следи темата за здравния туризъм толкова добре и винаги предоставя актуална информация на читателите си по тази важна тема.

Сподели публикацията